Sfaturi ISRAEL

✅ Am nevoie de pașaport ? ✅ Care sunt formalitățile la vamă ?

✅ Ce haine punem în bagaj?

✅ Ce mâncăm în Israel?

✅ Ce limbă se vorbește in Israel?

✅ Care este moneda folosită în Israel?

✅ Ce se poate vizita în Israel?

Multe sunt obiectivele și popasurile turistice care se pot face în Țara Sfântă. Dintre ele amintim doar câteva:

Sfaturi IORDANIA

✅ Am nevoie de pașaport ? ✅ Care sunt formalitățile la vamă ?

Da fiecare persoană care călătorește în Iordania are nevoie de un pașaport care să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Iordania.

De menționat este și faptul că accesul pe teritoriul Statului Israel al deținătorilor de pașaport românesc simplu temporar este permis numai în cazul călătoriei în scopuri turistice, iar acest document trebuie să fie valabil cel puțin șase luni înainte de data deplasării efective în Israel.

Să răspundeți cu calm și răbdare la toate întrebările puse de agenții vamali, să nu luați nici un comision  pe care să-l transportați cu voi pentru terți, să asistați PERSONAL la împachetarea bagajelor cu care călătoriț și să nu vă lăsați bagajele nesupravegheate din momentul împachetării și până la îmbarcare.

 

 

✅ Pot clători cu pașaportul temporar (valabil doar 1 an) ? 

Nu, nu se permite ctoria in Iordania în baza pașaportul temporar cu valabilitate de 1 an.

 

 

✅ Ce haine punem în bagaj?

Dacă veți călători în perioada de  vară (aprilie – octombrie) este indicat să puneți în bagaj  pantaloni scurți, lungi subțiri, tricouri, cămăși ușoare, pălării, rochii vaporoase pentru femei, pantofi pentru drumeții, ochelari de soare, îmbrăcăminte pentru plajă. Dacă veți călători iarna (noiembrie-martie) luați cu dumneavoastră haine de ploaie, bluze, pantaloni, adecvați pentru această perioadă.  Vara, radiația solară este destul de puternică în Iordania. Este recomandat să aveți o pălărie cu boruri largi, loțiune pentru soare și o sticlă cu apă. De asemenea pentru vizitele la obiectivele religioase este bine să aveți îmbrăcăminte decentă adecvată vizitelor la biserici ș.a.m.d.

 

 

✅ Ce mâncăm în Iordania?

Dacă veți decide să călătoriți în Iordania cu OXENTIA TOURISM trebuie să știți că micul dejun și cina sunt incluse în prețul călătoriei și vor fi servite la hotelurile în care veți fi cazați în regim de bufet. Mâncarea este variată și pe gustul oricărei persoane. Falafelul, spre exemplu, a fost adoptat drept mâncarea națională în Iordania. Este o mâncare vegetariană făcută din năut cu multă salată care se servește în pită. Se spune că Iordania e paradisul veganilor, și într-adevăr, nu ai doar hummus, falafel, salate și ciuperci prăjite, ai zeci de alte feluri de care te poți bucura.

Se pricep foarte mult și la miel, aici se consumă mult acest fel de carne și stiu să-l prepare în așa fel încât și cei care de altfel nu sunt iubitori de carne de miel  îl mănâncă cu plăcere ca să nu mai vorbim de banalul pui care la fel e preparat foarte gustos. În schimb dacă veți aștepta să găsiți carnea de porc la masă, ei bine trebuie să vă spunem că nu veți avea ocazia întrucât iordanienii nu o consumă din motive religioase.

 

 

✅ Ce limbă se vorbește in Iordania?

Aici majoritatea vorbesc engleza, aceasta fiind o limbă de circulație internațională pe care se pune accent încă din școala primară, așa că de la șoferul de autobuz la comercianți toți vorbesc în engleză. De altfel toate indicatoarele din Iordania sunt scrise în limbile: arabă și engleză.

Dar pentru că e politicos să știi măcar câteva expresii de bază în limba ebraică atunci când saluți poți să spui „marhaba”, dacă vrei  să mulțumești spui„

Šukran”,  „poftă buna”- „Sakha” , „bună dimineața” – „marḥaba” și la despărțire ” Ma'assalama  - la revedere”.

 

 

✅ Care este moneda folosită în Iordania?

Moneda naţională în Iordania este Dinarul iordanian sau JOD; în Iordania puteţi utiliza atât dolari cât şi euro, însă este mai avantajos să aveţi dolari inclusiv monede de 1 Eur sau 1 Dolar pentru apă, suc în timpul excursiilor; cursul de schimb, aproximativ, este: 1 EUR = 0,8037 Dinari și 1 USD = 0.7090 Shekel; nu schimbaţi bani pe stradă oricât de atractiv vi s-ar părea cursul de schimb, întrucât puteţi fi păcălit; cel mai bine se schimbă banii la casele de schimb, spre deosebire de bănci unde vi se va percepe comision de schimb valutar.

În toate magazinele de suveniruri negociaţi preţul care vi se spune; s-ar putea să aveţi plăcuta surpriză să obţineţi reduceri şi de 80% din preţul iniţal; produsele cumpărate trebuie puse în bagajul de cală; pentru cumpărăturile efectuate în Iordania (TVA - 16%) de minim 100 USD, pe acelaşi bon fiscal, se returnează TVA-ul la plecare, pe aeroport.

 

 

✅ Ce se poate vizita în Iordania?

Multe sunt obiectivele și popasurile turistice care se pot face în Iordania. Dintre ele amintim doar câteva:

Amman, capitala țării și cel mai mare oraș al Iordanian cunoscut și ca Guvernoratul Capitală, Muntele Nebo, Wadi Musa, Wadi Rum, Aqaba, Petra - fost oras antic, este unul din cele mai celebre situri arheologice din lune.

Mai enumerăm orașul Madaba - harta de mozaic din Madaba este considerată cel mai vechi mozaic cunoscut în istoria artei, Jerash - este acum a doua atracție turistică populară în Iordania, în spatele ruinelor splendide ale lui Petra, precum și multe multe altele pe care te invităm să le descoperi într-unul din pelerinajele organizate de OXENTIA TOURISM.