FAQ

Am nevoie de pașaport ? Care sunt formalitățile la vamă ?

Da fiecare persoană care călătorește în Israel are nevoie de un pașaport care să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel.
De menționat este și faptul că accesul pe teritoriul Statului Israel al deținătorilor de pașaport românesc simplu temporar este permis numai în cazul călătoriei în scopuri turistice, iar acest document trebuie să fie valabil cel puțin șase luni înainte de data deplasării efective în Israel.
Să răspundeți cu calm și răbdare la toate întrebările puse de agenții vamali, să nu luați nici un comision pe care să-l transportați cu voi pentru terți, să asistați PERSONAL la împachetarea bagajelor cu care călătoriți și să nu vă lăsați bagajele nesupravegheate din momentul împachetării și până la îmbarcare.


 


Ce haine punem în bagaj ?

Dacă veți călători în perioada de vară (aprilie – octombrie) este indicat să puneți în bagaj  pantaloni scurți, lungi subțiri, tricouri, cămăși ușoare, pălării, rochii vaporoase pentru femei, pantofi pentru drumeții, ochelari de soare, îmbrăcăminte pentru plajă. Dacă veți călători iarna (noiembrie-martie) luați cu dumneavoastră haine de ploaie, bluze, pantaloni, adecvați pentru această perioadă. Este bine de știut că la Eilat și Marea Moartă veți avea nevoie de haine mai subțiri. Vara, radiația solară este destul de puternică în Israel. Este recomandat să aveți o pălărie cu boruri largi, loțiune pentru soare și o sticlă cu apă. De asemenea pentru vizitele la obiectivele religioase este bine să aveți îmbrăcăminte decentă adecvată vizitelor la biserici, sinagogi, Zidul Plângerii ș.a.m.d.


 


Ce mâncăm în Israel?

Dacă veți decide să călătoriți în Israel cu Oxentia Tourism trebuie să știți că prânzul și cina sunt incluse în prețul călătoriei și vor fi servite la hotelurile în care veți fi cazați în regim de bufet. Mâncarea este variată și pe gustul oricărei persoane. Falafelul, spre exemplu, a fost adoptat drept mâncarea națională în Israel. Este o mâncare vegetariană făcută din năut cu multă salată care se servește în pită.  Se spune că Israelul e paradisul veganilor, și într-adevăr, nu ai doar hummus, falafel, salate și ciuperci prăjite, ai zeci de alte feluri de care te poți bucura.
Se pricep foarte mult și la miel, aici se consumă mult acest fel de carne și stiu să-l prepare în așa fel încât și cei care de altfel nu sunt iubitori de carne de miel  îl mănâncă cu plăcere ca să nu mai vorbim de banalul pui care la fel e preparat foarte gustos. În schimb dacă veți aștepta să găsiți carnea de porc la masă, ei bine trebuie să vă spunem că nu veți avea ocazia întrucât evreii nu o consumă din motive religioase.


Ce limbă se vorbește in Israel?

Aici toți vorbesc engleza , aceasta fiind o limbă de circulație internațională pe care se pune accent încă din școala primară, așa că de la șoferul de autobuz la comercianți toți vorbesc perfect în engleză. De altfel toate indicatoarele din  Israel sunt scrise în 3 limbi: ebraică, arabă și engleză.
Dar pentru că e politicos să știi măcar câteva expresii de bază în limba ebraică atunci când saluți poți să spui „Shalom”, dacă vrei  să mulțumești spui „Toda”,  „Poftă bună”- „Be teavon” , „Bună dimineața” – „ Boker tov” și la despărțire ”Lhitraot - la revedere”.


Care este moneda folosită în Israel?

Moneda naţională în Israel este Shekel sau NIS; în Israel puteţi utiliza atât dolari cât şi euro, însă este mai avantajos să aveţi dolari inclusiv monede de 1 Eur sau 1 Dolar pentru apă, suc în timpul excursiilor; cursul de schimb, aproximativ, este: 1 EUR = 5.11 Shekeli și 1 USD = 3.71 Shekel; nu schimbaţi bani pe stradă oricât de atractiv vi s-ar părea cursul de schimb, întrucât puteţi fi păcălit; cel mai bine se schimbă banii la casele de schimb, spre deosebire de bănci unde vi se va percepe comision de schimb valutar.
În toate magazinele de suveniruri negociaţi preţul care vi se spune; s-ar putea să aveţi plăcuta surpriză să obţineţi reduceri şi de 80% din preţul iniţal; produsele cumpărate trebuie puse în bagajul de cală; pentru  cumpărăturile efectuate în Israel de minim 100 USD, pe acelaşi bon fiscal, se returnează TVA-ul la plecare, pe aeroport.


Ce se poate vizita în Israel?

Multe sunt obiectivele și popasurile turistice care se pot face în Țara Sfântă. Dintre ele amintim doar câteva:

  • Ierusalimul, capitala țării și cel mai mare oraș al Israelului cunoscut și ca Orașul Sfânt;
  • Via Dolorosa, drumul pe care a mers Isus de la judecată spre răstignire;
  • Muntele Măslinilor;
  • Grădina Ghețimani sau Grădina Mormântului;
  • Zidul Plângerii - fragmentul ce a ramas din cel de-al doilea Templu, distrus de romani.
  • Mai enumerăm orașul Haifa - locul ce combină influențele arabe și est-europene cu tradiția și modernul;
  • Muntele Carmel – locul în care Ilie i-a provocat pe proorocii lui Baal;
  • Eilat - orașul port, construit pe o fâșie îngustă de pământ, între munții Sinai, deșertul Arava,
  • Marea Roșie precum și multe multe altele pe care te invităm să le descoperi într-unul din pelerinajele organizate de Oxentia Tourism.