blog

Complex canaanit din vremea lui Avraam descoperit în nordul Israelului

31/08/2023
27
0 comentarii

Arheologii nu sunt siguri de scopul clădirii masive, care nu este complet descoperită

Arheologii care excavau Tel Shimron în Valea Jezreel au descoperit un pasaj boltit lung, bine conservat, de acum aproximativ 3800 de ani, aproximativ din vremea biblicului Avraam.

Complexul are aproximativ dimensiunea unei piscine olimpice, acoperind o suprafață de circa 1200 de metri pătrați.

 

Pasajul boltit, care se remarcă prin utilizarea de cărămizi de lut în formă de cornier, face parte dintr-un complex masiv aflat în vârful Tel, pe care arheologii nu l-au excavat încă în întregime.

Pasajul este remarcabil de bine conservat, în special deoarece cărămizile uscate la soare sunt de obicei fragile și nu supraviețuiesc adesea perioade lungi de timp.

Arcurile rotunjite nu erau încă cunoscute, așa că se folosea cornișa pentru a crea spații înălțate, deoarece fiecare cărămidă sau piatră este așezată în straturi progresive până când se întâlnesc.

Prof. Mario Martin, co-director al săpăturilor, a declarat că structurile cu cornișă erau comune în acea perioadă în Mesopotamia și în Levant.

"Cu toate acestea, un pasaj construit din cărămidă de lut, complet conservat, cu acest tip de boltă înclinată, este fără pereche. Astfel de structuri, realizate din cărămidă de lut nearsă, nu supraviețuiesc aproape niciodată", a precizat Martin.

"Când am început să săpăm, am descoperit că această zonă dintre cărămizile de lut era umplută cu pietriș, ceea ce este foarte neobișnuit, așa că am început să îndepărtăm pietrișul", a declarat profesorul de arheologie Daniel Master de la Wheaton College, co-director al săpăturilor.

Pietrișul a fost plasat în mod intenționat cândva la scurt timp după construirea complexului și a pasajului. Master a explicat că umplerea complexului și a pasajului a permis conservarea acestora, susținând și protejând în același timp fragilele cărămizi de lut.

"Am continuat să săpăm și mai mult, iar acestea au fost conservate la o adâncime de un metru, apoi de doi metri, apoi de trei metri, apoi de patru metri", a spus Master. "Această structură era complet intactă și, dintr-o dată, ne-am dat seama că aveam de-a face cu fundația unei clădiri sau cu o suprastructură care fusese construită în partea superioară a sitului."

Podeaua și scările pasajelor, care au fost de asemenea realizate din cărămidă de lut, prezintă o uzură redusă, ceea ce i-a determinat pe arheologi să concluzioneze că situl nu a fost folosit foarte des.

Un vas intact din epoca bronzului mijlociu, cunoscut sub numele de castron Nahariya, le-a permis arheologilor să dateze complexul în perioada bronzului mijlociu. Vasul are șapte cupe și cel mai probabil a fost folosit într-un fel de ofrandă ritualică. 
Deoarece bolurile Nahariya au fost găsite în trecut în situri cultice, echipa crede că complexul monumental a avut probabil o funcție cultică.

Un capăt al pasajului se adâncește progresiv în subteran, ducând la un arc monumental.  Celălalt capăt, care duce din complex, este programat să fie excavat de arheologi în sezonul următor.

"Ceea ce va trebui să facem este să săpăm în jos din cealaltă parte pentru a încerca să ajungem la ceea ce duce acest pasaj de sus", a declarat Master.

Săpăturile de la Tel Shimron sunt o expediție comună a Colegiului Wheaton din Illinois și a Universității din Tel Aviv și sunt în curs de desfășurare din 2017.

NOTĂ: Materialul de mai sus a fost publicat de echipa editorială de la All Israel News pe 19 august 2023, de unde a fost preluat.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu


Introduceti codul de securitate: