blog

✈️ Yad Vashem - Muzeul Holocastului din Ierusalim | Oxentia Tourism

18/04/2018
1129
0 comentarii

✈️ Yad Vashem sau Muzeul Holocaustului din Ierusalim – un nume ce reprezintă o istorie întreagă a unui popor trecut prin multe necazuri și greutăți. Un popor sfâșiat de durere și război, un popor ce își amintește de cei 6 milioane de oameni care au pierit în timpul celui de-al doilea război mondial.
Yad Vashem care în limba ebraică înseamnă „monument și nume” este denumirea Memorialului Victimelor Holocaustului, instituție oficială a Statului Israel, constituită în 1953 la Ierusalim, printr-o hotărâre a Knesset-ului - parlamentul israelian. Numele a fost ales după versetul biblic din Isaia 56.5: „le voi da în Casa Mea şi înăuntrul zidurilor Mele un loc şi un nume mai bun decât fii şi fiice; le voi da un nume veşnic, care nu se va stinge.”

Ideea de realizare a unui memorial istoric în patria evreilor dedicat victimelor Holocaustului a fost propusă în timpul celui de-al doilea război mondial de către Mordechai Shenhavi, membru al kibbutz Mishmar Haemek în anul 1942, apoi în 1945 planul a fost din nou discutat la o reuniune sionistă la Londra. În anul 1957 muzeul a fost deschis pentru publicul dornic să mențină vie memoria celor care au trăit groaznica experiență a decimării lagărelor naziste.

Așezat pe versantul vestic al Muntelui Herzl în Ierusalim, memorialul include Muzeu de Istorie al Holocaustului, situri memoriale ca Memorialul Copiilor și Sala de Comemorare, Muzeul Holocaustului de Artă, sculpturi, o sinagogă, un institut de cercetare cu arhive, o bibliotecă, o editură și un centru educațional.
Un coridor lung conectat la 10 săli de expoziție, fiecare dedicată unui capitol diferit al Holocaustului, combină poveștile personale ale victimelor cu cele ale celor 90 de supraviețuitori și cu cele aproximativ 2500 de obiecte personale recuperate din lagărele de exterminare.
Vizitând acest loc este imposibil să nu te impresioneze cele 600 de fotografii ale unor victime ale holocaustului, cele 110.000 de înregistrări audio și video în care se aud voci ale victimelor sau supraviețuitorilor și cartoteca ce conține datele personale ale celor 6 milioane de evrei între care 1,5 milioane de copii ce au dispărut sau au supraviețuit lagărelor.
6 milioane – o cifră cât populația unei țărișoare mai mici! O cifră în spatele căreia sunt nume, nume ale unor evrei- Itzak, Samuel, Ana, Abraham, Efraim, Beniamin, Moshe, Eliana, Natanael, Rahela, Naomi, Jacob  sau Simon – o civilizație care s-a dezvoltat de-a lungul a 2000 de ani și care a dispărut rapid în timpul Holocaustului.
Supraviețuitorii  însă s-au ridicat și au reconstruit o nouă civilizație, un nou popor, mai puternic, mai bogat și mai înfloritor! Un popor iubit de Dumnezeu și prețuit, un popor care, așa cum scrie proorocul Isaia în cartea sa Isaia 56.5 are „ .. . un nume veşnic, care nu se va stinge.”

Continuă să citești » » http://www.yadvashem.org/

Cu aleasă prețuire și dragoste în Cristos,

Mihail Manole
Manager Oxentia Tourism

Comentarii (0)

Adauga un comentariu


Introduceti codul de securitate: