blog

✈️ Fii binecuvântat Israel ! 70 de ani de independența | Oxentia Tourism

14/05/2018
314
0 comentarii

✈️ Născut din cenușă precum pasărea Phoenix, Israel este un stat care, deși a înfruntat multe războaie, multă opoziție și multă durere, a rezistat de-a lungul timpului. De fiecare dată când a fost atacat, toate națiunile din jur se așteptau ca Israel să fie înfrânt. Ebraica este singura limbă antică vorbită în limbaj curent, milioane de oameni din întreaga lume și-au părăsit casele pentru a merge într-un deșert ca să înceapă o nouă viață, iar aici au făcut ca pământul sec și fără viață să fie productiv astfel că astăzi sunt printre cei mai mari exportatori de hrană din lume. Cum este posibil ? Răspunsuri logice par că nu există. Și totuși cum s-a născut acest stat ?

Istoria poporului Israel începe cu mult în urmă și a fost profețită chiar de Isaia prin versetul din cartea Isaia 66.8 „ Cine a auzit vreodată aşa ceva? Cine a văzut vreodată aşa ceva? Se poate naşte oare o ţară într-o zi? Se naşte un neam aşa dintr-o dată? Abia au apucat-o muncile, şi fiica Sionului şi-a şi născut fiii!”

Să facem câțiva pași înapoi în timp și să privim la data de 14 mai 1948 atunci când pentru prima dată s-a citit declarația de Independență a Statului Israel . Presa acelor vremuri nota pe prima pagină titlul unui articol uimitor – ”S-a născut statul Israel”.

Cum a fost posibil?

Deși era înconjurat de 5 armate care erau gata să înceapă un război, Consiliul Național Evreiesc avea doar 24 de ore la dispoziție să se pregătească pentru ziua așteptată de poporul evreu de mai bine de 2000 de ani. Membrii Consiliului, în frunte cu David Ben Gurion șeful Cabinetului de la acea vreme, l-au sunat pe Chaim Weizman liderul sionist pentru a-l informa că au votat pentru statutul de stat Israel. Acesta i-a încurajat să meargă mai departe așa că  în următoarele ore s-au trimis peste 350 de invitații liderilor evrei, rabini și membrii Haganah. Tuturor li s-a cerut o ținută închisă la culoare și totul avea să se desfășoare în secret. Consiliul a hotărât ca ceremonia să aibă loc la Muzeul de Artă din Tel Aviv – o clădire modestă, mică ce putea fi păzită și în subteran în cazul unui atac aerian. Înaintea acestei ceremonii Consiliul s-a mai adunat încă o dată pentru a verifica textul declarației de independență scrisă de un grup de avocați. Și totuși această declarație părea că nu sună suficient de bine pentru urechile tuturor. Membrii religioși refuzau să o semneze dacă aceasta nu menționa numele lui Dumnezeu, iar alții refuzau semnarea ei dacă aceasta menționa cuvântul Dumnezeu. Așa că David Ben Gurion, primul ministru al acelor vremuri avea o decizie greu de luat. Totuși a găsit o cale de mijloc care să mulțumească pe toată lumea astfel că la finalul declarației a adăugat cuvintele : „Cu încredere în Stânca lui Israel”.

Rezolvată fiind această problemă, mai rămânea una singură înainte ca Proclamația de independență să fie citită – statul nu avea un nume. În același consiliu au fost propuse mai multe nume ca Sion sau Iudeea însă toate au fost respinse. Așa că tot Ben Gurion a decis că numele statului va fi Medinat Yisrael sau Statul Israel. Acum că toate erau stabilite, nu mai rămânea decât ca declarația să fie citită în auzul celor invitați. Numai că, surpriză – în ciuda faptului că s-a dorit discreție și toată ceremonia să rămână secretă, vestea s-a răspândit cu repeziciune și în fața muzeului s-a adunat o mulțime mare de oameni care așteptau cu nerăbdare bucuria cea mare.

Pentru că era vineri, liderii evrei ai acelor vremuri doreau ca ceremonia să se încheie înainte de ora 17 când începea Sabatul, așa că David Ben Gurion, plin de emoție,  a început ceremonia la ora 16 atunci când mulțimea adunată s-a ridicat în picioare pentru a intona Hatikvah sau Speranța, imnul lor. În sala mică a Muzeului au răsunat cu emoție și bucurie versurile:

„ Atâta timp cât din adâncul inimii arde de dorință un suflet de evreu,

Căci încolo până spre marginile Estului

Un ochi continuă să vegheze asupra Sionului...”

După acest moment emoționant, David Ben Gurion a citit declarația cu voce tare în auzul celor prezenți. Iată câteva cuvinte din acest înscris: „ Israelul a fost locul nașterii poporului evreu. Aici și-a primit pentru prima dată statutul de stat, a creat valori culturale de o importanță națională și universală și a dat lumii eterna Carte a Cărților.... Așadar, prin această proclamație, declarăm întemeierea statului evreiesc în Eretz Yisrael care va fi cunoscut și ca Statul Israel.... Punându-ne încrederea în Sânca lui Israel atașăm acestei proclamații semnăturile noastre pe pământul patriei, în orașul Tel Aviv, în ajunul Sabatului, 14 mai 1948”.

Întâmplare, destin, soartă, împrejurare? Cred că putem spune cu siguranță hotărârea lui Dumnezeu mai dinainte încă din veșnicie, hotărâre anunțată chiar și de proorocul Isaia pe care îl aminteam la început:

➡️ „Cine a auzit vreodată aşa ceva?

➡️ Cine a văzut vreodată aşa ceva?

➡️ Se poate naşte oare o ţară într-o zi ?

➡️ Se naşte un neam aşa dintr-o dată? Abia au apucat-o muncile, şi fiica Sionului şi-a şi născut fiii!” Isaia 66.8

Și răspunsul este cu siguranță DA, atunci când lucrul acesta este hotărât în planul lui Dumnezeu. Căci cine poate sta împotriva Atotputernicului lui Israel?

Așadar, la data de 14 mai 1948, conform calendarului gregorian, în Sala Independenței din Tel-Aviv, David Ben Gurion a declarat înființarea statului Israel.  După mulți ani de durere și rătăcire prin lume, poporul evreu era din nou o națiune. În fiecare an, conform calendarului evreiesc, pe data de 5 a lunii Iyar, poporul Israel își amintește de această zi memorabilă înscrisă în analele istoriei sale. Dacă data de 5 a lunii Iyar cade într-o zi de sâmbătă sau duminică, atunci celebrarea acestei zile este mutată în ziua de joi ce precede aceasta zi a săptămânii. De aceea, în fiecare an, Sărbătoarea declarării Independenței Statului Israel este celebrată în zile diferite.

Astăzi, pentru că este 14 mai 2018, nu ne rămâne decât să spunem „ La mulți ani, Israel! Dumnezeu să binecuvânteze Statul Israel” acum, la celebrarea celor 70 de ani de independeță.

Oxentia Tourism

Comentarii (0)

Adauga un comentariu


Introduceti codul de securitate: