blog

Paris „Je t’aime!

16/01/2018
925
0 comentarii

Dragostea este spațiul și timpul măsurate cu inima ” – spunea Marcel Proust.

Dragostea este un subiect inepuizabil pe care oricât l-ai dezbate tot mai rămân încă multe de scris.  Se spune că ea, dragostea,  este un drum de-o viață pe care se merge întotdeauna în doi și care îți poate oferi o călătorie superbă.
Și cum poți celebra dragostea dacă nu printr-o călătorie romantică într-unul dintre orașele cunoscute drept cele mai romantice din lume – la Paris , capitala europeană a dragostei. Aici toți cei învăluiți de dragostea care parcă plutește în aer sunt atrași de  plimbările romantice de-a lungul Senei şi se opresc mereu în faţa lacătelor iubirii, promisiuni de dragoste făcute de cupluri pe parcursul anilor, prinse de balustradele Podului Artelor care traversează inima capitalei franceze.
Acum mai bine 2.000 de ani, Parisul a fost o mică aşezare de pescari care în timp s-a transformat într-o  adevărată metropolă, o metropolă considerată inima Franţei. Primii parizieni s-au aşezat pentru început, pe o mică insulă, de pe malurile Senei, în secolul III î.H. Pe această insulă – Ile de la Citè – se află Catedrala Notre Dame considerată o capodoperă a Evului Mediu.
Știați că în Montmartre există așa-numitul „ Perete al Iubirii ” creat în anul 2000 de Federic Baron şi Claire Kito? Acesta cuprinde  inscripţii care traduc expresia "te iubesc" de 311 ori, în 250 de limbi, şi atrage an de an îndrăgostiţii din toată lumea.
Cum poți celebra dragostea în orașul dragostei? Se spune că îndrăgostiţii cunosc cel mai bine Parisul. Clădirile cu un farmec deosebit, parcurile frumos amenajate, malurile Senei, podurile sale, muzica  şi aerul „parizian”, devin complici ai seducţiei.
Există o mulțime de moduri în care poți să sărbătorești iubirea - de la o cină romantică servită într-unul din restaurantele din Turnul Eiffel, bucătăria franceză fiind una dintre cele mai apreciate la nivel mondial, la o vizită în muzeul celebru de la Louvre, la localurile în care muzica contribuie la atmosfera romantică a orașului sau pur și simplu o plimbare în doi pe strălucitorul bulevard Champs-Élysées . Și pentru că tot am amintit mai devreme de Sena, ajunşi în Paris, nu rataţi sub nici o formă o plimbare cu vaporaşul pe râu. Doar aşa pot fi văzute multe din cele mai memorabile privelişti ale oraşului. Și ce poate fi mai romantic de atât decât să admiri clarul de lună împreună cu cel sau cea drag/ă și să afirmi că într-adevăr aici simți parfumul de „ la vie en rose”.
Și ca să închei această pledoarie pentru iubire și orașul iubirii o să-l citez pe nimeni altul decât romancierul, criticul literar, eseistul, jurnalistul și scriitorul francez Honoré de Balzac care scria într-una din operele sale : „ La Paris, niciun sentiment nu rezistă puhoiului, şi curentul sileşte la o luptă ce şubrezeşte pasiunile: aici dragostea e dorinţă, iar ura veleitate...” ( Istoria celor treisprezece, Fata cu ochii de aur)
Prin urmare când spui Paris, spui automat iubire, când spui Paris involuntar rostești „ Je t’aime! ”

Comentarii (0)

Adauga un comentariu


Introduceti codul de securitate: